The Well + Lacuna

29 feb. — 1 mar. 2024

Managing Discomfort Performancefestival

Kl. 20.00 – 23.00. Forestillingerne opføres som double bill. Det betyder at én billetgiver adgang til begge performances, adskilt af en kort pause.

Bestil billet

Toaster og Live Art Danmark præsenterer i foråret 2024 performancefestivalen MANAGING DISCOMFORT, som inkluderer en række danske og internationale kunstnere, hvis værker har fællesnævneren, at de alle omhandler et ubehag, men bearbejder det med omsorg og humor.

Festivalen strækker sig over syv uger og hver uge præsenteres to nye performances, der opføres som double-bill på Husets Teater. Det betyder at én billet giver adgang til begge performances, der er adskilt af en kort pause.

See Toastercph for information in English

THE WELL KREDITERINGER

Koncept

Maria Metsalu

Tekst

Jaakko Pallasvuo, Maria Metsalu

Lyddesign

Oxhy

Performere

Maria Metsalu, Bosa Mina

Scenedesign

Tarvo Porroson

Dramaturgisk assistance

Manuel David Scheiwiller, Nicolás Facundo Rosés Ponce

Lysdesign

Priidu Adlas

Teknisk support

Henry Kasch, Kristiina Tang

Projektledere

Kaie Küünal, Eneli Järs

Støttet af

Cultural Endowment of Estonia, Estonian Ministry of Culture

Residency

FABRIKKEN for Kunst og Design, Esitystaiteen Keskus, HIAP – Helsinki International Artist Programme, Nordic Culture Point

Co-production

Kanuti Gildi SAAL, Maria Metsalu

LACUNA krediteringer

Performer

Teo Ala-Ruona

Tekst

Teo Ala-Ruona, Tuukka Haapakorpi

Lyddesign & komposition

Tuukka Haapakorpi

Dramaturg

Ami Karvonen

Lys- & scenedesign

Sofia Palillo

Produktion

Ehkä-production, Mad House Helsinki, Teo Ala-Ruona

Støttet af

Arts Promotion Centre Finland

THE WELL

Spiller i tidsrummet 20-23 i Sort Sal. Performancen foregår på engelsk. Varigheden er ca. 1 time.

LACUNA

Spiller i tidsrummet 20-23 i Sort Sal. Performancen foregår på engelsk. Varigheden er ca. 50 min.

Støttet af

THE WELL

Af Maria Metsalu

The Well af Maria Metsalu fortæller historien om en isoleret figur, der sænkes ned i en brønd af sine fire psykoanalytikere, hvor hun på sin lædersofa får til opgave at skrive for at give verden en ny struktur. Hun er komponist. Hun er en tryllekunstner og en alkymist. Gennem denne tragiske hovedpersons narrativ omhandler den ikke-narrative performance en individuel apokalypse i et liminalt rum. Performancerummet bliver et erotisk mindscape, et indre oghemmeligt sted, en indespærring af den uregerlige afvigende krop, afsondret fra virkeligheden. At høre, hvad der ikkebør høres – at se ting, der ikke er der. 

Sammen leder The Well og Lacuna efter måder at give selvet mening i en kompleks verden af betegnelser. Ved at skubbe det fysiske og kropslige til forskellige yderpunkter bearbejder hver performance erindringer og levede erfaringer som en udforskning af måden vi eksisterer i verden på, det ontologiske.

OM MARIA METSALU (EE)

Maria Metsalu er en kunstner, der bruger sin egen krop til at udforske nutidige problemstillinger, ofte ved at bruge seksuelt ladede udtryksmidler. Hun ser performance som et radikalt rum og performende afvigelse som en mulighed, hvorigennem nye måder at se og se på kan skabes. I hendes arbejde søger hun at sprede betydninger i stedet for at systematisere dem til en klarhed. Hun er interesseret i et emanciperet publikum og på måder kan tilskuerens position udfordres, destabiliseres eller helt afskaffes. Udover sit soloarbejde er hun et af de stiftende medlemmer af Young boy dancing group.

Hendes soloværker er blandt andet blevet vist i Art In General-galleriet (som en del af Performa17), deSingel Theatre, ICA Theatre, Nanterre-Amandier Theatre, Les Urbaines festival og Impulstanz festival.

(I sin kerne er Metsalu en vagabond-kunstner og afviser ideen om en base. I øjeblikket bor og arbejder hun hovedsageligt i Europa.)

Lacuna

Af Teo Ala-Ruona

Lacuna af Teo Ala-Ruona er en autofiktiv bodyhorror-performance, der inviterer publikum ind i et tomrum inde iperformerens krop. Dér komponeres spøgelsesagtige minder til en verbal og musikalsk besværgelse. “Lacuna” betyderen åbning eller et hul. For Ala-Ruona er ordets fortolkning todelt. Det er både et spøgelse – et parasitisk minde om hanskrop før transitionen – mens det på den anden side er et saligt tomrum fri for traumer. Billeder og oplevelser fra fortiden, fremtrylles på scenen gennem bevægelse, tale og skrig, og der åbnes en portal ind til performerens indre – en slags kødelig afgrund. Sammen med publikum bevæger performeren sig ind og ud ad sin egen krops åbninger og huller, i et forsøg på at fylde og tømme på samme tid, på udkig efter en kærlig måde at eksistere i kroppen på. 

Sammen leder The Well og Lacuna efter måder at give selvet mening i en kompleks verden af betegnelser. Ved at skubbe det fysiske og kropslige til forskellige yderpunkter bearbejder hver performance erindringer og levede erfaringersom en udforskning af måden vi eksisterer i verden på, det ontologiske.

OM TEO ALA-RUONA (FI)

Teo Ala-Ruona er en performancekunstner med base i Helsinki, hvis arbejde fokuserer på spekulativ somatisk fiktion og bodyhorror i form af performances og tekster. Han udforsker emner som sex, queer-økologi, toksicitet og køn og leder efter måder at omdefinere sprog og fortællinger, der fortæller om nydelse og intimitet på en giftig jordklode. Ved at bruge sin egen krop som et sted at fortælle forskellige historier ud fra, eksperimenterer han med, hvordan han kan transformere sig selv gennem fiktion, samt med hvilke perspektiver andre ser på hans krop. Ala-Ruonas værker er for nylig blevet vist på: Warehouse9, København; Drifts-festival Helsinki; Jason Platform, København; Takomo Theatre, Helsinki; Baltic Circle Festival, Helsinki; Bangkok Biennale, Bangkok; samt NAVEL, Gas Gallery and Human Resources, Los Angeles.

ØVRIGT FESTIVALPROGRAM

22.02 — 23.02.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Kultuur + Odalisque

7.03 — 8.03.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Ambient Theatre Fury + Don't Pay Your Debts

4.04 — 5.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Zapfenstreich - Mother Europe + Let Down Your Hair

11.04 — 12.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Blue Swallowings + Seek Bromance

18.04 — 19.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Satan + The Iceflake