Kultuur + Odalisque

22 — 23 feb. 2024

Managing Discomfort Performancefestival

Toaster og Live Art Danmark præsenterer i foråret 2024 performancefestivalen MANAGING DISCOMFORT, som inkluderer en række danske og internationale kunstnere, hvis værker har fællesnævneren, at de alle omhandler et ubehag, men bearbejder det med omsorg og humor.

Festivalen strækker sig over syv uger og hver uge præsenteres to nye performances, der opføres som double-bill på Husets Teater. Det betyder at én billet giver adgang til begge performances, der er adskilt af en kort pause.

See Toastercph for information in English

KULTUUR KREDITERINGER

Koncept & performance

Maria Metsalu

Lyddesign

Artjom Astrov

Tekst og dramaturgisk assistance

Jaakko Pallasvuo

Scenografi

Nikola Knezevic, Maria Metsalu

Mad

Karim Boumjimar

Outfits

Kris Lemsalu med CRUDA og Varvara Boutique

Teknisk assistance

Henry Kasch, Bruno Lillemets

Projekt- & tourmanager

Kaie Küünal

Co-produktion

Maria Metsalu, Kanuti Gildi SAAL, Toaster Copenhagen, Kiasma Theater, SPIELART Theaterfestival

Støttet af

Cultural Ministry of Estonia, Estonian Cultural Endowment

Residency support

Helsinki International Artist Programme (HIAP), Kanuti Gildi SAAL

Fotokreditering

Alana Proosa

ODALISQUE KREDITERINGER

Performer

Lina Hashim

ODALISQUE

Spiller i tidsrummet 20-23 i Rød Sal. Performancen foregår primært på dansk Varigheden er ca. 40 minutter.

KULTUUR

Spiller i tidsrummet 20-23 i Sort Sal, foyeren og udendørs. Performancen foregår på engelsk. Varigheden er ca. 90 minutter. Varigheden er ca. 90 minutter.

Støttet af

Kultuur

Af Maria Metsalu

Kultuur betragter solen. En performance, der er en mellemting mellem en klaverkoncert og en fingermalet overflade.
Solen udstråler energi. Solen kan nære liv eller brænde lige igennem det. Maria Metsalu samler sig om dette kredsløbs dualitet.

Kultuur rummer kaos og afviser det. Intensiteterne varierer mellem tilstande af nydelse og ligegyldighed, lidelse og håb om fornyelse.

Metsalu stiller sig selv til skue og benægter derefter skuespillet.  Som publikum står vi overfor Kultuur som en kollektiv krop. Denne krop vil blive fodret, underholdt og udfordret.

Forestillingen er opdelt i tre barokke satser – paraden ved pølsevognen, Blomstens koncert og den endelige konsumering af Solen, table d’hôte.

Kultuur er en fejring af livet – af dets flygtige, sensuelle natur. Et ønske om det enkle eksisterer i spænding med det overflødiges tillokkelse.

Nydelserne er jordiske, selvom deres energi kommer fra en stjernes krop.

OM MARIA METSALU (EE)

Maria Metsalu er en kunstner, der bruger sin egen krop til at udforske nutidige problemstillinger, ofte ved at bruge seksuelt ladede udtryksmidler. Hun ser performance som et radikalt rum og performende afvigelse som en mulighed, hvorigennem nye måder at se og se på kan skabes. I hendes arbejde søger hun at sprede betydninger i stedet for at systematisere dem til en klarhed. Hun er interesseret i et emanciperet publikum og på måder kan tilskuerens position udfordres, destabiliseres eller helt afskaffes. Udover sit soloarbejde er hun et af de stiftende medlemmer af Young boy dancing group.

Hendes soloværker er blandt andet blevet vist i Art In General-galleriet (som en del af Performa17), deSingel Theatre, ICA Theatre, Nanterre-Amandier Theatre, Les Urbaines festival og Impulstanz festival.

(I sin kerne er Metsalu en vagabond-kunstner og afviser ideen om en base. I øjeblikket bor og arbejder hun hovedsageligt i Europa.)

ODALISQUE

Af Lina Hashim

Værket Odalisque tager udgangspunkt i den vestlige kunsthistorie, hvor især binaritet var repræsenteret og skildret, hvilket for denne performance kan skabe ubehag, da der kun gøre brug af binære opdelingsprincipper blandt publikum.

I værket Odalisque rejser publikum ind i kunstneren Lina Hashims eget virke som kvindelig billed kunstner med muslimsk kulturbaggrund. Samtidig rejses der også ind i den vestlige, hvide kunsthistorie, hvor den portrætterede brune kvinde ofte er odalisken; en stum, forførende, kvindelig slave i et harem. Hashim ønsker gennem dette værk, at redefinere den historie, der gennem kunsthistorien er blevet fortalt, samt at skabe et rum for genfortælling af den cementerede ideologi om det erotiske harem. Hashim interesserer sig for fremstillingerne af odaliskfiguren i den vestlige malede kunst, særligt for perioden orientalismen, som en maskulin, kolonial konstruktion, og de nutidige tanker om frigørelse og redningen af selvsamme kvinde.

OM LINA HASHIM (DK/KW)

Lina Hashim (she/her), er billedkunstner og performer, født 1978 i Kuwait City, og uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2020. Gennemgående for Hashims praksis indgår hun i en kritisk, nuanceret dialog om og med religion, på den ene side som kvinde opvokset i islam og på den anden side som kritisk seer. Hendes praksis arbejder og fungerer på den måde både som undersøgelser og afsløringer af dele af islam, som normalt er skjult for offentligheden. Hashims praksis arbejder også ud fra et feministisk aspekt, som bl.a. gør sig tydeligt i værket Uden vind (2012), som er fotografier af muslimske kvinders hår under deres tørklæder. Unlawful Meetings (2014) undersøger den seksuelle dobbeltstandard der findes mellem muslimske kvinder og muslimske mænd, der demonstreres gennem kyskhedsprincippet. Suicide Bombers (2016) fokuserer på overbevisningen om, at kvindelige selvmordsbombere i paradis får en helt anden status end deres mandlige kolleger. Værket The Touch (2020) omhandler Hashims egne erfaringer fra sit helt personlige liv, udført i tre dele; en lecture-performance, en dans og en installation.

Øvrigt festivalprogram

29.02 — 1.03.2024

Managing Discomfort Performancefestival

The Well + Lacuna

7.03 — 8.03.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Ambient Theatre Fury + Don't Pay Your Debts

4.04 — 5.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Zapfenstreich - Mother Europe + Let Down Your Hair

11.04 — 12.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Blue Swallowings + Seek Bromance

18.04 — 19.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Satan + The Iceflake