Zapfenstreich - Mother Europe + Let Down Your Hair

4 — 5 apr. 2024

Managing Discomfort Performancefestival

KL. 20.00 – 23.00. FORESTILLINGERNE OPFØRES SOM DOUBLE BILL. DET BETYDER AT ÉN BILLETGIVER ADGANG TIL BEGGE PERFORMANCES, ADSKILT AF EN KORT PAUSE.

Bestil billet

Toaster og Live Art Danmark præsenterer i foråret 2024 performancefestivalen MANAGING DISCOMFORT, som inkluderer en række danske og internationale kunstnere, hvis værker har fællesnævneren, at de alle omhandler et ubehag, men bearbejder det med omsorg og humor.

Festivalen strækker sig over syv uger og hver uge præsenteres to nye performances, der opføres som double-bill på Husets Teater. Det betyder at én billet giver adgang til begge performances, der er adskilt af en kort pause.

See Toastercph for information in English

Zapfenstreich - Mother Europe krediteringer

Performere

Jakob Schnack Krog, Ragni Halle, Simon David Zeller, Gregers Hansen, Jay Fiskerstrand (Boys* in Sync)

Musik

Niko Ursin

Assistent

Mie Kristensen

Let Down Your Hair krediteringer

Performer

Aaron Williamson

Zapfenstreich - Mother Europe

Spiller i tidsrummet 20-23 i Sort Sal. Performancen foregår på engelsk. Varigheden er ca. 1 time.

Performance af Aaron Williamson

Spiller i tidsrummet 20-23 i Rød Sal. Performancen foregår på engelsk Varigheden er ca. 40 min.

Støttet af

Zapfenstreich - Mother Europe (Urpremiere)

Af Boys* in Sync

I 2021 træder den tyske kansler Angela Merkel tilbage efter 16 år i embedet. Hun bliver hædret med en storslåetmilitærceremoni kaldet Zapfenstreich. Boys* in Sync genopfører live-transmissionen af paraden og spørger: hvor er ’the queerness’ i denne offentlige fremvisning af synkronicitet og magt? Som performere og dansere fra forskelligeeuropæiske lande behandler Boys* in Sync de militære bevægelser som koreografier, der undersøger maskulinitet, konformitet og national symbolisme. Hvad mangler disse koreografier? Hvilke strategier skal der bruges til at dekonstruere dem? Hvordan kan man finde sprækkerne og fylde dem med luft, parykker og intimitet?

The manuscript can be read here: Script for audience

OM BOYS* IN SYNC (ZA/DK/NO/DE)

Boys* in Sync er et tværfagligt, queer performancekollektiv bestående af den sydafrikanske skuespiller Jay Fiskerstrand, den norske dukkefører Ragni Halle, den danske koreograf Jakob Schnack Krog, den polsk/norske komiker Gregers Hansen og den tyske performer og dramaturg Simon David Zeller. Deres værker kombinerer elementer og metoder fra moderne dans, postdramatisk teater og den sydafrikanske fortællekultur som et samlet udtryk for deres forskellige kunstneriske baggrund. De arbejder ud fra deres respektive kønskonstruktioner, personbiografier & kropsarkiver.

Boys* in Sync har tidligere arbejdet med institutioner som Thalia Theater Hamburg, Sophiensaele Berlin, Husets Teater København, Tårnby Park Studio København, Nationaltheater Mannheim, SALT Oslo, TNT Marburg, Frankfurt LAB og ATELIERFRANKFURT. De har været inviteret til festivaler som Det Frie Felts Festival i København (hvor de blev udråbt til “højdepunktet på festivalen” af iscene.dk) og har vundet publikumsprisen for ARENA Festival Erlangen 2022.

Let Down Your Hair

Af Aaron Williamson

Som døv, blind eller bevægelseshæmmet er det ubehageligt når togændringer kun annonceres i højtaleren, når man ikke kan finde vej, og når man ikke kan løfte kurven med indkøb. Andre vil nok gerne hjælpe, men er usikre på hvordan. I sine værker spidder Aaron Williamson tilskuernes rådvildhed og deres velmenende medlidenhed ved at vende situationen 180 grader

Aaron Williamson er en døv performancekunstner. I værket Let Down Your Hair kritiserer han teatrets adgangsforhold på humoristisk vis og spidder tilskuernes rådvildhed og velmenende medlidenhed med handicappede. I tilfældet med Husets Teater i det centrale København har han dog taget udfordringen op med at lave en forestilling i et lokale øverst i bygningen, som ikke har adgang med elevator eller rampe.

’Brødrene Grimm’ skrev samlinger af germanske og skandinaviske folkeeventyr, der blev udgivet i 1812 på tysk og meget kort efter på dansk. Et sådant folkeeventyr er ‘Rapunzel’, som fortæller historien om en ung jomfru, der er fængslet i et tårn, og som lader sit hår vokse til sådan en længde, at hendes prins kan klatre op ad hendes gyldne lokker for at komme ind ad hendes vindue. ‘Rapunzel, Rapunzel! Slip dit hår løs!’ – græder prinsen.

På Husets Teater vil et publikum være samlet på jorden foran bygningen. Fra øverste etage vil Aaron Williamson åbne et vindue og sænke en skulptur af gyldent hår ned for at nå jorden. Derefter, lænet ud ad vinduet, vil han fortælle hele fortællingen om ‘Rapunzel’ på tegnsprog til publikum nedenfor. En tolk vil oversætte Aarons tegnsprog til talt dansk for publikum.

OM AARON WILLIAMSON (UK)

Aaron Williamson (1960) er født i England og hans arbejde er baseret på hans oplevelse af at blive døv og af en politisk, men alligevel humoristisk følsomhed over for handicap. Ved en forelæsning ved University of California i San Diego i 1998 opfandt Williamson udtrykket ‘Deaf Gain’ som en modbetoning af ‘høretab’. I løbet af de sidste femogtyve år har Aaron Williamson skabt mere end 300 udstillinger, performances, videoer, installationer og publikationer til gallerier, museer og festivaler til bl.a. Venedig Biennalen; Nippon Performance Art Festival – Japan; Columbia Uni., Chicago, USA; ANTI Art Festival – Finland, Tate Modern, Tate Britain, Serpentine Gallery, Whitechapel Gallery, Victoria and Albert Museum og mange andre. Williamson er uddannet D.Phil i litteratur fra University of Sussex (1997) og har holdt foredrag om BA og MA Fine Art-kurser i Storbritannien (Dartington College of Arts, Birmingham Institute of Art and Design, Goldsmiths College); og har desuden været gæsteforelæser for adskillige institutioner internationalt.

Øvrigt festivalprogram

11.04 — 12.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Blue Swallowings + Seek Bromance

18.04 — 19.04.2024

Managing Discomfort Performancefestival

Satan + The Iceflake