”Enestående Jens Albinus skaber frysende mennesketeater over Primo Levis beretning fra kz-lejren. Med overlegen skønhed og naturligste grumhed.”

Information, 2010

”Sjældent har et glas vand givet bedre mening: I dette helvede er vi alle ved at dø af tørst. Samtidig har det en vis rensende effekt – netop set i forhold til det, der er hele forestillingens raison d’être: den menneskelige stemme.”

Politiken, 2010

”Albinus’ tolkning er eminent, fordi den har fundet et teatralt udtryk, der kan rumme Levis tekst. Overleverens ærinde er hverken at lede efter forklaringer eller at uddele skyld. Han registrerer blot. Sådan var det. Uden nåde. Og Albinus stiller sig til konsekvent rådighed for teksten. Anderledes kunne det næppe gøres. Og heller ikke bedre.”

Berlingske, 2010

”Hvis dette er et menneske er måske en af de vigtigste bøger i det 20. århundredes europæiske litteratur, og Jens Albinus’ formidling af den er dels en personlig sejr for ham som skuespiller, dels en indfrielse af et løfte, som Primo Levi aftvang os med sin bog.”

Weekendavisen, 2013

"Sæsonens vigtigste teater (..) Lige så livsnødvendig er ”Hvis dette er et menneske” med al sin fortættede tidløse indsigt, som i Albinus har fået et værdigt talerør."

Kristeligt Dagblad, 2019

”En kvalitetsmonolog af sjælden karakter.”

Jyllands-Posten, 2019

”HVIS DETTE ER ET MENNESKE er fremragende udført og vigtigt som bare fanden, men bør egentlig slet ikke tildeles stjerner – hverken en, fem, eller hundrede. Primo Levis vidnesbyrd, som Jens Albinus giver videre på Husets Teater er simpelthen bare nødvendigt, og skal ses. Af alle.”

Sceneblog, 2019

”Så nøgent og kompromisløst kan teater også være. Alt er skrællet væk – og man forsøger som publikum at begribe omfanget af de lidelser og den nedværdigelse, der var lejrenes dagligdag. Det er næsten ikke til at skrive om, men det bør høres og ses.”

Frederiksborg Amts Avis, 2019

"For Albinus er virkelig suveræn. Hvordan kan det lade sig gøre, at hans krop virker så mærket? Hvordan kan man se på hans ansigt, at han virkelig ser rædslerne?"

Politiken, 2019

"Genopførelsen på Husets Teater er bestemt intet mindre end genial skuespilkunst."

Kulturformidleren, 2019

"Her viser teatret et af sine vigtigste opgaver: At give publikum plads til at reflektere over den historie, der ligger forud for vores tid, og at lære af historien ved at levere et menneskes beretning med indsigt og nærvær. Dette sker på Husets Teaters scene i Jens Albinus’ stærke iscenesættelse og ikke mindst fremførelse."

Ungt Teaterblod, 2019

"Stærk og sårbar står Jens Albinus alene på den bare scene på Husets Teater - og det er teater der sætter sig i kroppen længe efter man har forladt teatret. (...) Det er smukt og uhyggeligt stærkt at overvære."

XQ28, 2019

Hvis dette er et menneske

30 mar. — 15 maj. 2019

Primo Levis vidnesbyrd om Auschwitz får krop og stemme

Den italienske kemiker Primo Levi overlevede Auschwitz og udryddelseslejrens helvede, og siden blev nødvendigheden af at fortælle en livsopgave for ham.

Primo Levis centrale spørgsmål er, om den ufattelige grusomhed i Auschwitz overhovedet kan videregives til os, som ikke var der? Kan sproget bygge bro fra ét menneske til et andet?

HVIS DETTE ER ET MENNESKE på Husets Teater, er en ny udgave af den enmandsforestilling som Jens Albinus oprindeligt udviklede til Det Kongelige Teater, og som i 2010 blev mødt med stor begejstring af både publikum og anmeldere.

Medvirkende

Jens Albinus

Manuskript

JENS ALBINUS efter PRIMO LEVIS "HVIS DETTE ER ET MENNESKE" i NINA GROSS oversættelse

Spilleperiode

30. marts - 13. april & 1. - 15. maj 2019

Billetpriser

220-170 kr. / 150-100 kr. for unge u. 25 år. (+10 kr. i billetgebyr)

Ungdomsrabat

Ved min. 6 unge u. 25 år kun 40 kr. pr. billet

Varighed

1 time og 5 minutter

SÆRARRANGEMENTER

fre 19:00, 1 mar

Atlas Magasin - Primo Levis nulpunkt af intethed

Da den italienske kemiker ankom til Auschwitz i vinteren 1944 fik han tatoveret sit fangenummer 174517 på armen. Nu var han et tal.

 

»Hvad enten vi kan lide det eller ej, er vi vidner, og vi bærer vægten af det.,« sagde Primo Levi senere til en tidligere medfange fra Auschwitz.

 

Primo Levis ”Hvis dette er et menneske” rummer præcis det paradoks, at fortællingen fortælles, selvom den ikke rigtigt kan fortælles. Levi er en budbringer af det uforståelige. For som Levi selv udtrykker det i bogen, mangler sproget ord til at udtrykke en sådan nedbrydning af et menneske. Så det er på trods af det, at Primo Levi alligevel har skrevet noget af det mest foruroligende litteratur i det 20. århundrede. Læsere bliver efterladt i et nulpunkt af intethed, men med den vigtige erfaring, at Primo Levis og millioner af andre ufrivillige vidners erindring bliver overført til os.

 

ATLAS inviterer i samarbejde med Husets Teater til samtaleaften om Primo Levis ”Hvis dette er et menneske”, der i foråret sættes op på teatret med skuespiller og instruktør, Jens Albinus, forfatter Birgithe Kosovic og litterat og kritiker Mikkel Bruun Zangenberg.

 

Jens Albinus vil fortælle om sit mellemværende med Primo Levis bog og om hvorfor Husets Teater sætter den op som teater. Med i panelet er Birgithe Kosovic og Mikkel Bruun Zangenberg.

Læs mere på Facebook

tors 17:00, 25 apr

Politikens Boghal - Samtale om vidnesbyrd med Jens Albinus & Kathrine Tschemerinsky

Vidnesbyrdlitteratur og teater på Trappen

 

I anledning af Husets Teaters opførsel af Primo Levis klassiske tekst HVIS DETTE ER ET MENNESKE gæster Jens Albinus Boghallens Trappe til en samtale med journalist fra Weekendavisen Kathrine Tschemerinsky.

 

Kom forbi om du kender Levis klassiker eller ej og bliv rystet i din grundvold. Det er ikke for sjov at Levis bog kaldes det bedste stykke koncentrationslejr-vidnesbyrdlitteratur. Albinus åbner for bogen på en hidtil uset facon og giver smagsprøve på monologen. Både kendere og nysgerrige sjæle kan være med.

Læs mere på Facebook