Ny kurateret gæstespilsscene i København – TOASTER

14. april 2021.

 

Med en samlet bevilling på 10 millioner fra Statens Kunstfond skal Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning udvikle og drive den kuraterede gæstespilsscene TOASTER, der fra august tilbyder teater- og udstillingsrum til nationale og internationale kompagnier og kunstnere.

 

I december 2020 blev det meldt ud, at Statens Kunstfond har udpeget Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning til Hovedstadens nye kuraterede gæstespilsscene. Projektet er døbt TOASTER og skal i de næste 4 år (2021-2025) tilbyde teater- og udstillingsrum på tværs af institutionerne og med kunstnere i både ind- og udland. TOASTER bliver derved hjemstedet for den eksperimenterende scenekunst i krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst, og skal samtidig fungere som en drivkraft i udviklingen af feltet nationalt og internationalt samt tydeliggøre miljøet for publikum.

 

Hvad kan man forvente?

Fra august kan publikum forvente at opleve forestillinger og performances på både Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning, der allerede har en historik med at præsentere forskellige kompagniers værker. Husets Teater har god erfaring med at præsentere stærke skuespilpræstationer i forestillinger som bl.a. ROCKY! (2017) i et samarbejde med teaterkompagniet Fix og Foxy og forestillingen ZINKDRENGENE (2021) i samarbejde med teater AKUT 360. Den Frie Udstillingsbygning har desuden vist store immersive forestillinger med bl.a. Sisters Academy af performancegruppen Sisters Hope og den kommende RE(W)RITE! af det eksperimenterende teater Cantabile 2. Tilsammen dækker de to huse altså et bredt spektrum af frie grupper, der arbejder i feltet fra teater over til performance. I den kommende sæson vil TOASTER blandt andet kunne præsentere kollektiverne The Performance Agency og Danseatelier på Den Frie Udstillingsbygning samt kunstnerduoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff på Husets Teater, der til efteråret også indleder samarbejder med kompagnier som TOETT og LOGEN.

Om TOASTER siger kommende teaterchef på Husets Teater, Liv Helm:

”Jeg har selv savnet at vide, hvor jeg skulle kigge hen, når jeg gerne ville se noget eksperimenterende scenekunst, performancekunst eller nogle internationale gæstespil. Tit opdager jeg først, at der har været noget spændende i byen, når det er forbi. Med TOASTER laver vi et program, som giver publikum bedre adgang til det nyskabende krydsfelt mellem teater, performance og billedkunst fra ind- og udland. For mig at se udfylder TOASTER dermed et stort tomrum i det Københavnske scenekunstlandskab.”

Direktør i Den Frie Udstillingsbygning, Dina Vester Feilberg, og Liv Helm udtaler yderligere:

“Vi ser meget frem til at bistå med rammer såvel som kuratorisk sparring, der kan løfte feltet yderligere. Vi har et rigtig godt udgangspunkt i Danmark med mange stærke kompagnier og aktører, men rammerne har hidtil manglet for virkelig at udnytte det potentiale, der er. Målet er, at vi om en årrække har været med til at skabe et økosystem for kompagnier i Danmark, som er toneangivende i samtidskunsten og skaber fantastiske værker i ind- og udland. TOASTER har allerede indgået samarbejde med CPH STAGE og Udviklingsplatformen om at løfte hhv. internationaliseringen og udviklingsformater for frie grupper.”

 

Kurator Miriam Frandsen

Kurator og projektleder på TOASTER bliver Miriam Frandsen, der sammen med Husets Teaters kommende teaterchef Liv Helm og direktør for Den Frie Udstillingsbygning, Dina Vester Feilberg – plus de ansatte i de respektive huse og de eksterne samarbejdspartnere – skal udvikle programmet over de næste fire år.

Miriam Frandsen er uddannet cand. mag i Teatervidenskab og Dansens Æstetik fra Københavns Universitet fra 2003. Hun har arbejdet som freelance dramaturg i det frie felt i over 25 år og har i perioden 2015-2019 været repertoire- og produktionsdramaturg på Det Kongelige Teater. På Den Danske Scenekunstskoles efteruddannelse har Miriam i 2005-2015 arbejdet med international kuratering og programlægning. Fra 2015-2016 har hun under CPH-STAGE arbejdet som international producent samt som international kurator fra 2016 og indtil nu.

Miriam Frandsen har et stort netværk i hele verden – særligt centreret omkring de tysksprogede lande og norden. Hun har specialiseret sig som dramaturg og underviser inden for det postdramatiske paradigme og har primært fokuseret på dans, performance, ny dramatik og site-specific produktioner. I de sidste par år har hun arbejdet med større musikforestillinger og musicals.

 

Om projektet udtaler hun:

”Vi har store ambitioner med TOASTER. Der er en fantastisk energi i at skulle udvikle et helt nyt kurateret program – en scene som i princippet kan poppe op hvor som helst i København, men som har hjemsted i to solide institutioner med gode traditioner. Samarbejdet med andre aktører med fokus på udvikling som fx CPH-STAGE og Udviklingsplatformen samt andre scener rundt omkring i landet, er noget af det, jeg glæder mig rigtig meget til. Her kan TOASTER virkelig komme til at gøre en forskel for både miljøet og publikum i hele Danmark på længere sigt.”

 

 

Følg med i Toasters program og forestillinger her:
www.toastercph.dk