★★★★★

"Da Sergi Belbel har skrevet en komedie bliver det aldrig ubehageligt, blodigt eller forrykt, men til gengæld er det underholdende"

★★★★

"Det er Husets Teater, der har givet stykket danmarkspremiere, og det er blevet en smart, kvik, nutidig fortælling"

Frederiksborg Amts Avis

"Simon K. Boberg uhyre velafstemte iscenesættelse"

Weekendavisen

"Med Far skal dø har Husets Teaters makkerpar Simon K. Boberg, der har instrueret og oversat, og hans kreative medspiller Mads Wille, endnu en gang vist, hvor legende let det tilsyneladende er at skabe stor scenekunst"

Arbejderen

★★★★

"Samspillet mellem Ellen Hillingsø og Jesper Hyldegaard fungerer fantastisk godt"

Kultunaut

"Munter gennemboring af familieidyllen i et nyt stykke af Husets Teaters verdensberømte husdramatiker Sergi Belbel"

Gregers DH

"Husets Teater har en lige linje til den catalanske dramatiker Sergi Belbel, der spilles på scener over hele verden"

Berlingske

Far Skal Dø

2 apr. — 14 maj. 2011

En livsfarlig komedie om familie, fodbold og finanskrise.

Hvad gør man, hvis ens gamle far er ved at drive én til vanvid? Og hvad gør man, hvis hans blotte eksistens truer med at sætte en stopper for resten af familiens drømme?

Det er dilemmaet i den catalanske succesdramatiker Sergi Belbels nyeste stykke, som afsluttede sæson 2011-11 på Husets Teater. En livsfarlig komedie om familie, fodbold og finanskrise, som Belbel skrev specielt til Festival For Ny Europæisk Dramatik 2009 på Husets Teater, hvor det blev uropført som iscenesat reading. Efter spansk premiere i Barcelona i 2010, vendte stykket tilbage til Husets Teater, hvor det fik danmarkspremiere lørdag d. 2. april 2011.

Scenen er sat i en moderne europæisk storby, hvor fodboldfeber og finanskrise raser. I dette næsten alt for velkendte univers møder vi en tilsyneladende almindelig familie fra den øvre middelklasse. Far er en 82 år gammel tyran, der bliver passet i sit eget hjem af en mandlig sydamerikansk immigrant. Fars datter, Anna, og hendes mand lever under et massivt pres i et nedslidt ægteskab præget af økonomiske problemer, stress, neuroser og mangel på kærlighed. Deres datter, Lisa, er nybagt student, og hendes drøm om at læse videre i USA er truet af finanskrisen; både den globale og den familiære. For at løse familiens problemer og gøre Lisas glorværdige fremtid til virkelighed, ser Anna snart ingen anden udvej end at skille sig af med sin senile og ondskabsfulde far. Men det viser sig, at far ikke lige er sådan at komme til livs, og mens desperationen og temperaturen stiger, vælter familieskeletterne ud af alle skabe …

Det var tredje gang, at Husets Teaters ledelse, Mads Wille og Simon K. Boberg, kunne præsentere et nyt stykke af Sergi Belbel. Som i de tidligere stykker Mobil (2006) og I Toscana (2007) var Ellen Hillingsø på rollelisten – en skuespiller, som Belbel har et helt særligt forhold til og skriver roller direkte til. I FAR SKAL DØ spillede hun den frustrerede Anna, der gerne vil af med sin far, i skikkelse af en vranten Troels II Munk. Jesper Hyldegaard var Annas mand, og debutanten Signe Kærup Hjort deres datter, mens Ernesto Piga Carbone spillede den fodboldglade sydamerikanske immigrant. Scenografien var skabt af Palle Steen Christensen, inden han overgik til ensemblet bag Det Røde Rum på Skuespilhusets Portscene.

Medvirkende

Ellen Hillingsø, Signe Kærup Hjort, Troels II Munk, Jesper Hyldegaard, Ernesto Piga Carbone

Tekst

Sergi Belbel

Iscenesættelse

Simon K. Boberg

Scenografi

Palle Steen Christensen