Reumertnomineret: Marina Bouras som Årets Kvindelige Ensemblerolle 2022



"De nærgående livsvidneberetninger får ’Zinkdrengene’ til stå stærkt i det nøgne rum på Husets Teater. Billeder af trøstesløst betonbyggeri eller fjerne klippeland- skaber glider flygtigt hen over vinduerne i baggrunden, men personerne mejsler sig fast, som de en efter en træder frem med deres ’lille’ historie. Råt og indtrængende."

Politiken

★★★★★

"Ordet og sindets reaktion er i fokus, og de fire skuespillere lader os komme helt tæt på og ind under huden på de mange skæbner."

Iscene

★★★★★

"Der er en tom stol omkring hver tilskuer, for pandemien stiller betingelserne for publikum, men hver tilskuer oplever dobbelt, fordi fordi der spilles så rent og dybtgående."

Frederiksborg Amtsavis

Zinkdrengene

6 — 15 maj. 2021

Beretninger fra Afghanistankrigen 1979-89. En forestilling af AKUT360.

Fra 1979 til 1989 deltog en million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan. Ca. 15.000 af dem blev sendt hjem igen i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet. Hvor den officielle udgave af krigens resultater primært er båret af beretninger om store sejre og ærefulde heltegerninger, giver den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj de sovjetiske soldater, sygeplejersker, mødre og enker en stemme – og det er helt andre historier, de fortæller om krigen i Afghanistan; ubærlige og gribende vidnesbyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generation. Svetlana Aleksijevitj modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur “for hendes mangestemmige værk, et monument over lidelse og mod i vor tid.”

ZINKDRENGENE er en ny forestilling af AKUT360, der også har stået bag de anmelderroste forestillinger LAMPEDUSA og VORT MISMODS VINTER, som begge har spillet på Husets Teater. Instruktør og dramatiker Andreas Dawe modtog i 2019 en Reumert som Årets Dramatiker for VORT MISMODS VINTER.

På scenen i ZINKDRENGENE kan man opleve et stærkt cast bestående af Jesper Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck og Brian Hjulmann.

 

Sonningprisen 2021 til ZINKDRENGENES forfatter

I år bliver Svetlana Aleksijevitsj modtager af Danmarks største kulturpris – Sonningprisen på 1 million kr. Prisen skulle have været overrakt af Københavns Universitet i april måned, men grundet covid-19 udskydes overrækkelsen til efteråret 2021. Aleksijevitsj har i de seneste år spillet en væsentlig rolle i kampen for et fredeligt politisk skifte til demokrati i Hviderusland, hvor hun er medlem af oppositionens koordineringsråd. Den 72-årige forfatter er lige nu den sidste, der står tilbage ud af de syv forpersoner, hvor seks er tilbageholdt, fængslet eller bortført af de hviderussiske myndigheder. Prisen overrækkes af Københavns Universitet, og man håber, at den kan være med til at styrke Aleksijevitsj og modstandsbevægelsens kamp for demokrati i Hviderusland.

“Det er med stor stolthed, at vi kan præsentere Svetlana Aleksijevitjs værk på Husets Teater, og det er vores håb at mange vil benytte lejligheden til at stifte bekendtskab med, eller genbesøge et af samtidens væsentligste forfatterskaber.” 

– Jens Albinus, Kunstnerisk Leder på Husets Teater

Tekst

Dokumentarbogen ”Zinkdrengene” af Svetlana Aleksijevitj

Oversættelse

Jan Hansen

Medvirkende

Jesper Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck, Brian Hjulmann

Instruktør/bearbejdelse

Andreas Dawe

Dramaturg

Pernille Kragh

Komponist

Nini Julia Bang

Scenograf

Julie Forchhammer

Lysdesigner

Mikkel Jensen

Lyddesigner

Gregers Kjar

Instruktørassistent

Hanna Fussing

Varighed

3 timer inklusiv pause

Billetpriser

170 kr. / 100 kr. for unge u. 25 år. (+10 kr. i billetgebyr). Ved min. 6 unge u. 25 år kun 40 kr. pr. billet (ung gruppe)

Teatersal

Husets Teaters 1. sal, rød sal. OBS: for at sikre den korrekte afstand i salen, har vi indsat pladsbilletter, som kan afhentes på billetkontoret inden forestillingens start.

Støttet af