O's historie

30 apr. — 28 maj. 2022

En teaterdokumentar om den erotiske kultroman af Pauline Réage

Få bøger har vakt så stor opsigt, som den erotiske kultroman O’s historie om modefotografen O, der lader sig bortføre til et slot i udkanten af Paris, hvor en klan af velhavende mænd driver en blanding af bordel og fængsel, og hvor hun oplæres i at underkaste sig seksuelt.

Bogen udkom i 1954 under pseudonymet Pauline Réage, og først kort før sin død i 1998, gav journalisten Anne Desclos sig tilkende som forfatteren. Men hvad fik en af de mest magtfulde kvinder i den franske forlagsbranche på det tidspunkt til at skrive en bog, som i den grad romantiserer vold mod kvinder?

Det er dét spørgsmål, kunstnerne Kirsten Astrup & Maria Bordorff, dykker ned i, når de iscenesætter O’S HISTORIE, i hvad de selv kalder for en teaterdokumentar krydset med et periodedrama. Og det er blevet til en fortælling, der er ligeså nørdet, som den er vild; En fortælling om kærlighed, Marquis de Sade, kultureliten i 1950ernes Paris, poetiseret kvindehad og en surrealistisk kunstner ved navn Leonor Fini.

”Vi havde lyst til at arbejde med en klassiker – det er jo den her lidt stolte teatertradition – og hvad det er for nogle mekanismer, der skaber en klassiker, synes vi, er spændende at kigge på. O’s historie blev markedsført som erotisk bekendelseslitteratur på vegne af kvindekønnet – og nok er den skrevet af en kvinde, men den er udgivet, promoveret og bearbejdet kunstnerisk i patriarkatets interesser, og har vi så overhovedet med “kvindelitteratur” at gøre?”
– Astrup & Bordorff

Astrup & Bordorff har baggrund i en billedkunstnerisk praksis, som tæller en række tragikomiske og samfundsrevsende filmkabareter om velfærdsdanmark. Deres værker har været vist på blandt andet Museet for Samtidskunst, Munchmuseet og ARKEN, og i efteråret var de aktuelle med en soloudstilling på Statens Museum for Kunst. Sammen har de modtaget adskillige priser og hæderslegater. Teaterdokumentaren O’S HISTORIE er deres debut inden for scenekunsten.

“Vores filmværker er på sin vis ret teatralske. Nu kommer vi omvendt til at gå filmisk til den her forestilling. Det ligger i det dokumentariske greb, men også i den nyskrevne musik, som vil være både storladen og klichefyldt og med masser af horrorharmonika og fanfare!”
– Astrup & Bordorff

O’s historie er en del af TOASTER – et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning, som præsenterer eksperimenterende scenekunst i krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst på en fire-årig bevilling fra Statens Kunstfond.

Medvirkende

Özlem Saglanmak, Anders Mossling, Anton Hjejle, Isa Marie Henningsen

Koncept, Instruktion & scenografi

Kirsten Astrup & Maria Bordorff

Manuskript

Maria Bordorff

Musikalsk koncept, kompositorisk forlæg & medkomponist

Kirsten Astrup

Komposition & arrangement

Andreas Broby Åberg-Jensen

Musikere

ANDREAS ÅBERG-JENSEN KRISTOFFER TOPHØJ, STEINAR GUÐJÓNSSON, KIRSTEN ASTRUP

Mix & masterering

BOE LARSEN, MILLFACTORY STUDIOS

Dramaturgi

Karen-Maria Bille

Lyddesign

Kirsten Astrup, Erik Christoffersen

Lysdesign

Christian Vest Berntsen

Instruktørassistent

Rosa Danielsen

Teaterforlag

HISTOIRE D'O af Pauline Réage er dramatiseret med tilladelse af Éditions Fayard, Paris og Teaterforlaget Nordiska ApS - www.nordiska.dk

Billetpriser

220-170 kr. / 150-100 kr. for unge u. 25 år. (+10 kr. i billetgebyr). Ved min. 6 unge u. 25 år kun 40 kr. pr. billet (ung gruppe)

Teatersal

Sort sal

Varighed

ca. 1 time og 15. minutter

OBS!

Der indgår en del røg i forestillingen

Støttet af

BAG OM FORESTILLINGEN

Salon