★★★★★

"Husets Teater beviser endnu engang, at de ligger i sværvægtsklassen i forhold til at showcase ny, europæisk dramatik"

Anmelderiet

"Schokkings Holland House har det mesterværk i hænderne, som i 2010 vandt førsteprisen ved Theatertreffen i Berlin, og giver ikke slip, før vi er blevet velsignet med det ypperste teatret kan rumme"

Weekendavisen

"Ekvilibristisk teaterkunst. Tempo og stor skuespilteknik. Fantastisk - altså den her måde at vende vrangen ud af stykket, så man ser skuespillerne træde ind i rollen, tage den på sig, tage den af igen"

Smagsdommerne



"Sært påtrængende, visuelt suverænt"

Politiken

"Hvem der ellers kunne lave teater om en enkelt fortand og dermed om hele verden? I dagens Teaterdanmark har jeg ikke andre bud end netop Holland House"

Information

"Det er kunst og en kraftpræstation af skuespillerne"

Ugeskrift for læger

★★★★

"Det hele samler sig fornemt og sender tilskuerne hjem med mange eftertanker. Tilmed er formen udfordrende interessant"

Frederiksborg Amts Avis

"Forestillingen kan kun anbefales, både som et lærestykke i, hvordan et moderne audio-visuelt teater skal gestaltes, men teksten lader også til eftertanke som et memento mori og et stykke social kritik"

Teaterbloggen

★★★★

"Er De forvirret? Så bliver De bekræftet i, at forvirring er moderne menneskers normalsituation i Schimmelpfennig-stykket ’Den Gyldne Drage’ på Husets Teater"

★★★★★

"Fem stjerner kastes efter globaliseringens mange ofre der på scenen ved Husets Teater ikke bare får taletid, men liv"

Forbrugermania

"Elegant og raffineret, billedmættet teater med en lige så fabulerende lydside"

Jyllands Posten

"Flot indpakning. Den tyske dramatiker Roland Schimmelpfennig er Tysklands hyppigst opførte, nulevende dramatiker, spillet i et væld af lande"

Berlingske

"Lyrisk, litterært og alvorligt"

Arbejderen

Den Gyldne Drage

10 sep. — 15 okt. 2011

En illegal rejse ind i Europas hule tand.

Hvad gør man, hvis man er sulten, men ikke kan blive mæt? Hvad gør man, hvis drømmen om lykken er en løgn? Og hvad gør man, hvis man har en blodig tand i munden, som ikke er ens egen?

Husets Teater åbnede sæson 2011-12 med danmarkspremieren på DEN GYLDNE DRAGE, som er skrevet af den prisbelønnede tyske dramatiker, Roland Schimmelpfennig. Siden urpremieren i Wien i 2009 har DEN GYLDNE DRAGE vundet den eftertragtede førstepris på Theatertreffen i Berlin (2010) samt været opført flere gange bl.a. i Tyskland og Grækenland. Husets Teater og Holland House havde som de første hentet det aktuelle stykke til Danmark.

I bunden af en ejendom et sted i Europa ligger restaurant Den Gyldne Drage. Menuen er panasiatisk, og man kan både spise nr. 82 her eller ta’ den med hjem. Men på Den Gyldne Drage er der ikke bare et lille hår i suppen – der er en stor blodig tand, som oprindeligt sad i munden på den kinesiske køkkenmedhjælper. Som illegal indvandrer er han afskåret fra at gå til tandlæge, så hans kolleger i køkkenet beslutter sig for at trække den pinefulde tand ud med en rusten rørtang. Mens køkkenmedhjælperen ligger og forbløder, har hans søster hele tiden været holdt indespærret i baglokalet om hjørnet, og i lejlighederne oven på restauranten bor to stewardesser, en bedstefar og hans barnebarn, et skilsmisseramt par, græshoppen og myren, den brutale Hans og manden i den stribede skjorte. Alle er de stamgæster i restauranten, og gennem tilsyneladende tilfældige nedslag i disse menneskers liv, skildres en overrumplende fortælling om fatalt forbundne skæbner på bagsiden af et globaliseret Europa.

Ung spillede gammel, og kvinde spillede mand i den Reumertvindende instruktør, Jacob F. Schokkings stærkt visuelle iscenesættelse af DEN GYLDNE DRAGE. På scenen kunne man opleve Troels Lyby, Kristian Halken og Solbjørg Højfeldt i samspil med de unge talenter Tilde Maja Fredriksen og Andreas Berg Nielsen, der skiftede umærkeligt mellem de mere end 15 karakterer i forestillingen, som havde ny musik af FM Einheit og videodesign af Spild af Tid.

Medvirkende

Troels Lyby, Kristian Halken, Solbjørg Højfeldt, Tilde Maja Fredriksen, Andreas Berg Nielsen

Tekst

Roland Schimmelpfennig

Iscenesættelse & scenografi

Jacob F. Schokking

Komponist

FM Einheit

Videodesign

Spild af Tid

Lysdesign

Peter Plesner

Co-produktion

Husets Teater & Holland House