VORT MISMODS VINTER
VORT MISMODS VINTER
Om forestillingen

VORT MISMODS VINTER

EN FORESTILLING AF AKUT360

 

33333 - POV

33333 - Frederiksborg Amts Avis

33333 - XQ28

3333- Sceneblog

3333 - Ungt Teaterblod

3333 - Den 4. Væg

3333 - Wrdsmth

3333 - Kulturkongen

3333 - CPH Culture

3333 - Out & About

 

Medvirkende: DAN ZAHLE

Dramatiker & Instruktør: ANDREAS DAWE

Scenograf: JULIE FORCHHAMMER

Lyddesign: GREGERS KJAR
Kunstnerisk lyskonsulent: MIKKEL JENSEN

Producent: AKUT360

 

Magtfulde og magtfuldkomne mænd har altid haft en plads i verdenshistorien. Ønsket om en handlekraftig, stærk leder, som sætter skik på tingene, var et ønske i 1930’ernes Tyskland, såvel som rundt om i Europa og resten af verden netop nu. Der skal “ryddes op”, “drain the swamp”, og denne oprydning består ofte i at give bestemte grupper af mennesker skylden for al elendighed, lægge dem for had, udgrænse, forfølge og i yderste konsekvens systematisk udrydde dem.

Det skete, og derfor kan det ske igen” skrev Auschwitz-overleveren Primo Levi, og derfor bør vi genbesøge en af historiens værste despoter nogensinde. I VORT MISMODS VINTER møder vi Adolf Hitler 48 timer før hans selvmord i førerbunkeren ti meter under jorden. Han taler til os, gør rede for sit verdenssyn, fortæller os, hvorfor han gjorde, som han gjorde, men han taler også direkte ind i vores tid.

Fortid og nutid mødes i en undersøgelse af, hvordan magt virker og manipulerer, hvordan ondskab bliver til og kan se ud. Hvordan tager man skridtet fra at tale hadefuldt om andre og til at slå dem ihjel? Og hvor langt er det skridt egentlig?

 

Varighed:

1 time og 20 minutter

 

Spilleperiode:

19. januar - 9. februar 2019

Tirsdag-fredag kl. 20.00, lørdage kl. 17.00

 

Billetpriser:
150 kr./ 80 kr. for unge u. 25 år. (+10 kr. i billetgebyr)
Ved min. 6 unge u. 25 år kun 40 kr. pr. billet

PRESSEN SKREV

"Det fungerer uhyggeligt godt med en synsk Hitler, der føler sig hjemme i vores nutid
og bliver desto mere sikker i sin sag af at se historiens bølger gentage sig, trække op til på ny at brydes og hærge. (...) Dan Zahle er Hitler, men uden det lille, ækle overskæg. Snarere minder han om en flot, moderne politiker. Vort mismods vinter er uhyre velspillet og vedkommende. Godt gammeldags agiterende teater, der virker."

- Weekendavisen 

 

33333

"I ‘Vort mismods vinter‘ brillerer Dan Zahle på Husets Teater, som en meget menneskelig og sært genkendelig Hitler, der fortæller om at kende folkedybet og vende og dreje folkestemningen til egen vinding. (...) Monologen – kunsten for en enkelt skuespiller at holde publikum naglet til sæderne – er en krævende disciplin. Måske ikke helt ulig at hypnotisere en tusindtallig skare med en opflammende tale. Dan Zahle er yderst veloplagt i sin præstation, og der skal ikke mange gram historieforståelse til for at mærke det snigende ubehag, når han udfordrer og driller sit publikum. Går ned blandt stolerækkerne, interagerer, er et menneske præcis som vi andre."

- POV

 

33333

"Forestillingen foregår i den underjordiske bunker i Berlin de to sidste døgn inden Hitlers selvmord, og den er uhyggelig, fordi så meget passer på nutiden."

- Frederiksborg Amts Avis

 

33333

"Det er uhyre flot af Dan Zahle at kunne kontrollere aftenen som han gør, og hans portræt af et af verdenshistoriens mest usympatske mennesker er gysende godt. Han udleverer ikke Hitler men giver et flot indblik i hans karakter og ikke mindst karakter-brister. Det er stærkt teater iscenesat og skrevet af Andreas Dawe – med farlige associationer til nutidens politiske verden!"

- XQ28

 

3333

"Andreas Dawes Hitler portræt i bunkeren under Berlin, er klogt, modigt, og brillant eksekveret politisk teater. (...) Monologen, hvor skuespiller Dan Zahle er diktatoren, der ved han kun har 48 timer tilbage af sit liv, er Andreas Dawes fremragende bud på, hvordan den uhyggelige nationalsocialist kunne have åndet ud. Dan Zahle er helt eminent i sin fremstilling af Rigskansleren fra det tredje rige, og portrættet af Adolf Hitler er på en gang skræmmende og medrivende. Andreas Dawe har forsøgt at forstå Hitlers tankegange, og resultatet er et intenst og til tider grænseoverskridende realistisk bud på, hvordan Hitler retfærdiggjorde sine handlinger og tankesæt."

- Sceneblog

 

3333

"Wollt ihr den totalen Krieg?! Hvis det ikke lyder som noget for dig, så tag ind og se Vort mismods vinter. Her kan du lære en vigtig lektie om ondskabens grobund, og hvor hårdt der skal trampes for at standse den i at spire. Med en nuanceret dissekering af vor tids mest arketypiske model for hadet som menneskelig motivator, kan man her på Husets Teater opleve en tidløs forklaring på og advarsel om, hvad der måske ligger i vente lige rundt om hjørnet i vor tid. (...) Vores vært er månesyg og manisk, men også meget charmerende. Dan Zahles version af Adolf Hitler er rippet for enhver kliche, der kunne virke distraherende. Intet slikhår og skakterns-overskæg. Intet rødt armbind eller brun uniform med knæstøvler og skrårem dertil. Vi bliver budt velkommen i førerbunkeren af en mand, der er glatbarberet, velklædt, og om end af ubetydelig højde, så ikke af ubetydelig karisma. (...) Oplevelsen bliver langt mere underholdende og tankevækkende, end jeg havde forestillet mig. Og det er også svært at forestille sig andet, når man tænker efter. Hitler er så kraftfuldt et eksempel, men jo mere man forstår hans menneskelige side, jo mere skræmmende bliver resten af verdenen også at tage i betragtning."

- Ungt Teaterblod

 

3333

"Dan Zahle gør et fabelagtigt stykke arbejde i rollen som Hitler. Han har fået skabt sin egen udgave af den historiske person, som både er charmerende og ubehagelig. (...) Skynd dig ind og se den, hvis du vil se en forestilling om Adolf Hitler fra et menneskeligt perspektiv. Hvis du vil mindes om, eller måske kender nogen, som trænger til at blive mindet om, hvilken forfærdelig tid i historien, vi absolut ikke har lyst til at gentage."

- Den 4. Væg

 

3333

"Gribende, konfronterende og tankevækkende nærhedsteater. Det er intet mindre end Hitler i monolog og dialog med publikum. (...) Det er gribende og meget velspillet af Dan Zahle, der er alene på scenen. Det er et stykke, som mange ville have godt af at se."

- Out & About

 

3333

"Teatermonologer fungerer kun hvis teksten og skuespilleren forener kræfter og forløser historien, så du som publikummer glemmer tid og sted. På Husets Teater er det lige netop hvad Dan Zahle formår. Han udlægger den lille diktators vanvid, så du forstår hvordan et folk blev forført og alt andet fornedret. Han bliver til ikonet vi har lært at hade allerede fra barnsben. Han bliver til Adolf Hitler. Symbolet på det slemme, det grumme, det forfærdelige, det utænkelige og helt igennem umenneskelige. Dan Zahle viser os også mennesket vi aldrig helt forstår, men ikke må fornægte eksistensen af. Han fører os med sikker hånd gennem Adolfs sidste timer og lader diktatoren spejle sin egne erfaringer i vores verden. Manden der styrtede den Europæiske finkultur i grus, der slagtede millioner af uskyldige og bekrigede enhver, vil gerne minde os om, at han blot var et menneske just som du og jeg. Det er stykkets fineste pointe, og sammenkædet med dets lækre visuelle udtryk er det hele turen ned i bunkeren værd."

- Wrdsmth

 

3333

- Kulturkongen

 

3333

- CPH Culture

 

"Hvad der virkelig giver Vort mismods vinter en særlig og smertelig tone, er det baggrundstæppe af eksistentielt mørke, Hitler taler frem, og hvor underligt det er i nogle øjeblikke at synes, at Hitler er en helt i orden eksistentiel tænker. Hitler-figuren er som sådan upåvirket af almindelige, menneskelige følelser, men Andreas Dawes tekst, som løber ud af Hitlers mund uafbrudt i halvanden time, er fyldt med bidende, melankolske sandheder: »Et menneske er et uigennemtrængeligt mørke, man ikke kan forstå«. Sammenspillet mellem Dawes tekst, som svinger mellem det familiære og det makabre, indimellem flettet sammen med besnærende aforismer, og Dan Zahles makabre tilstedeværelse, er en overvældende oplevelse. Først og fremmest, fordi den fremkalder en tristhed og længsel, man kan mærke ud i sine vintertørre hænder."

- Atlas Magasin

 

"Med ’Vort Mismods Vinter’ slår AKUT360 og Husets Teater et slag for behovet for at forstå, for at kunne ændre på tingenes tilstand. Verden er fuld af små, magtliderlige tosser med en evne til at forføre. Lad os kæmpe for, at de ikke får plads igen."

- En tur i Kulturland

STØTTET AF

VORT MISMODS VINTER er gavmildt støttet af:

 

Københavns Kommunes Scenekunstudvalg

Tidligere forestillinger

FIND VAHID (2019)

HVIS DETTE ER ET MENNESKE (2019)

ROCKY! (2019)

AFGANG (2019)

LITTERATURSMAGNINGER (2019)

VORT MISMODS VINTER (2019)

MESSIAS I NAT I MARIAKIRKEN (2018)

MESSIAS I NAT (2018)

FELT (2018)

MULEUM (2018)

MARTIN SEXTON (2018)

RICHARD III (2018)

VERDEN UDEN OS (2018)

WORLD WITHOUT US (2018)

ROCKY! (2018)

ER TÅGEN HER OGSÅ I MORGEN (2018)

BINGO BAR (2018)

EXODUS (2018)

DEN GRØNLANDSKE MAND (2018)

WIR WOLLEN PLANKTON SEIN (2018)

KOM DU? (2018)

LITTERATURSMAGNINGER (2018)

TÆNDT (2018)

#STOPSTILHEDEN (2018)

REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. (2018)

SCHWANZEN SÄNGER KNABEN (2017/16)

MIN MOR SIGER (2017)

LAMPEDUSA (2017)

ANKOMST. AFSKED (2017/18)

LITTERATURSMAGNINGER (2017)

UPROAR (2017)

ROCKY! (2017)

THE OTHER BODY - CPH STAGE 2017 (2017)

MAND - KVINDE - HUND - CPH STAGE 2017 (2017)

ODYSSEUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS (2017)

OVERGANG (2017)

MAND - KVINDE - HUND (2016)

REN (2016)

WHITEOUT (2016)

SKABELSEN (2016)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2016 (2016)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN - CPH STAGE (2016)

NO PLANET B - CPH STAGE (2016)

Historien Om Øjet (2016)

RØD NAT (2016)

LORT (LA MERDA AF CRISTIAN CERESOLI) (2016)

OG NU: VERDEN! (2016)

IMPOSSIBLE (2016)

NO PLANET B (2015)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN (2015)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2015)

ILLUSIONER (2015)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2015 (2015)

THE EINSTEIN OF SEX - CPH STAGE (2015)

LORT (LA MERDA) - CPH STAGE (2015)

THE EINSTEIN OF SEX (2015)

DET DER ER (2015)

LORT (LA MERDA) (2015)

IMPOSSIBLE (2014)

Konstellationer (2014)

ilt (2014)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014 (2014)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2014)

Gud taler ud (2014)

HUN HAN HØN (2014)

Sne (2014)

Varmestuen (2013)

Rød nat i den brune kødby (2013)

Udsøgt smerte (2013)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2013)

GOODBYE EUROPA! (2013)

GEORGE KAPLAN (2013)

PEGGY PICKIT SER GUDS ANSIGT (2013)

SIDSTE SKRIG (2012)

DET BLÅ, BLÅ HAV (2012)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2012)

Gud taler ud (2012)

SORT PÅ HVIDT (2012)

SEX OG VOLD (2012)

KONVOLUTTEN (2011)

DEN GYLDNE DRAGE (2011)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2011)

FAR SKAL DØ (2011)

GREENBOY (2011)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2010)

PÅLÆG (2010)

I MORGEN I QATAR (2010)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2010)

SANDSYNLIGVIS (2010)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2010)

INGEN MØDER NOGEN (2010)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2009)

UTERUS (2009)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2009)

VESPER (2009)

BUMS! (2009)

BLEKINGEGADE (2009)

CREATURE (2008)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2008)

NON-STOP (2008)