RICHARD III
RICHARD III
Om forestillingen

RICHARD III

SHAKESPEARES TIDLØSE PORTRÆT AF MAGTENS PSYKOLOGI

 

Tammi Øst modtog Teaterpokalen 2018 for sin præstation i RICHARD III

 

"Fuldstændig imponerende" - Weekendavisen

44444 - Politiken

33333 - Berlingske

333333 - POV International

33333 - CPH Culture

33333 - KOP Kultur

33333 - Ungt Teaterblod

33333 - Scenekanten

33333 - Wrdsmth

3333 - Den 4. Væg

3333 - Frederiksborg Amts Avis

3333 - Kulturtid

3333 - Sceneblog

 

Medvirkende: TAMMI ØST, MORTEN BURIAN, LUCIA VINDE DIRCHSEN

Bearbejdelse og Instruktion: JENS ALBINUS

Scenograf: RIKKE JUELLUND

Lyddesign: MADS LJUNGDAHL

Lysdesign: SONJA LEA

Dramaturg: PERNILLE KRAGH

Oversættelse: Edvard Lembcke, bearbejdet af Erik H. Madsen (1977) og igen af Jens Albinus (2018)

 

Borgerkrigen er netop slut. Krisen er overvundet. Yorks sol skinner over hele landet. Kun en mand kaster skygge over fredens glæde. Hvor langt vil Richard af Gloucester gå for at få en plads i solen?

 

Shakespeares Richard III hører til blandt de absolutte hovedværker i vores overleverede historier om, hvad det vil sige at være menneske til alle tider. Skønt handlingen udspiller sig i et England der for længst er forbi, træder Shakespeares psykologiske og sproglige mesterskab frem i en række præcise portrætter af mennesker på vej op eller ned ad magtens glidebane. Mennesker der helt er vore samtidige.

 

På Husets Teater kan du opleve Tammi Øst i titelrollen som Richard III og Morten Burian og Lucia Vinde Dirchsen i det mægtige persongalleri omkring ham.
 

Spilleperiode:

15. september - 13. oktober 2018

Tirsdag-fredag kl. 20.00, lørdage kl. 17.00

 

Varighed:
2 timer og 15 minutter, inkl. pause

 

Billetpriser:
200-150 kr./130-80 kr. for unge u. 25 år. (+10 kr. i billetgebyr)
Ved min. 6 unge u. 25 år kun 40 kr. pr. billet

PRESSEN SKREV

44444

"Tammi Øst er forrygende god som Richard III i Jens Albinus’ nådesløse klassikerstunt på Husets Teater. Opførelsen går til marv og ben som kritik af nutidens magtmenneske. (...) Albinus kender sin skurk efter at have spillet ham på Aalborg Teater i 2015 og leverer et intenst samtidskritisk klassikerstunt på sit eget Husets Teater. ’Richard III’ bliver smækket direkte op i fjæset på os som en lektion i, hvordan et uhyre kommer til magten. Skåret ind til benet bliver stykket fremført med minimalistisk enkelthed – en mur, en kasse, en dolk – og så lige superskurke-aktøren Tammi Øst og et par hypermobile medaktører, Morten Burian og Lucia Vinde Dirchsen, til at agere persongalleri. (...) At det så er en kvinde, Tammi Øst, der spiller Richard – og gør det så suverænt, at man mest af alt ser magtmennesket – giver bare en ekstra dimension til det hele. Det er jo netop det, der gør Richard til superskurk: Han er djævelsk god til at performe, en ægte mand af vor tid. (...) Borgeren her på teatersædet siger, at det er en forrygende lektion i magtovertagelse, der formår at holde dolken – og opmærksomheden – hvæsset til det sidste."

- Politiken

 

"Vidunderrædsel. Richard III er fuldstændig imponerende på Husets Teater, og det er dødstallet også. Øst og Albinus gør Shakespeare stolt. (...) Det er storladent forløst. Under forestillingen glemmer man, at Tammi Øst er en kvinde. Hun er heller ikke en mand. Hun er ren dramatisk urkraft. Man ved, at man er vidne til det mest ægte talent, når et menneske spiller sin rolle så grotesk ekspressivt, men det på intet tidspunkt føles som overspil. Tammi Øst sprutter, grynter, vrider sit ansigt i umulige tics og troldegrimasser, og man føler sig kun forkælet af anstrengelserne. 

Richard III er langt mere virkeligt end langt det meste teater, rent nærvær, ren energi på scenen, og det er især Østs fortjeneste. (...) Timingen er guddommelig, når skuespillerne holder en ironisk kunstpause, ruller sigende med øjnene, både spiller med og mod Shakespeares urtekst, så man må overgive sig til latteren, alt imens pulsen hviner højest oppe i halsen. (...) Samspillet er smukt, og hver især bærer de ved til det bål, der er Tammi Østs pragtpræstation."

- Weekendavisen

 

33333

"Han griber sine kvindelige modstandere i deres pussy og udspreder fake news i lind strøm. Ligner det noget, vi kender? Ligner forbryderens skrupelløse retorik på vej mod magten den type forførende demagogi, der kan kile sig ind, når vi i forvejen ikke aner, hvad der er op og ned - folket optræder også som en flok idioter et eller andet sted derude i mørket? Vel at mærke uden at forestillingen forfalder til platte samtidshints. Det behøver den ikke. Den holder sit eget begsorte og blodige snude lige i rumpen på ondskabens og magtliderlighedens anatomi. Og den har skuespilleren, der kan levere den."

- Berlingske

 

333333

"Shakespeare skrev sine stykker med økonomi. De skulle kunne spilles af hans trods begrænsede trup, så filmenes masseopbud af statister findes ikke i hans manuskripter. På Husets Teater økonomiseres der i endnu højere grad til et kammerspil mellem Tammi Øst og Morten Burian – suppleret af den unge Lucia Vinde Dirchsen, der ud over den skønne Lady Anne spiller unge mænd; den ulykkelige prins, der myrdes i Tower, Richards lejemorder, den vægelsindede Stanley og den unge Henry Tudor. De øvrige roller spilles af Morten Burian – både som dronningen og en formidabel Buckingham – med Tammi Øst som det blændende midtpunkt. (...) Det er stort skuespil med små midler."

- POV International

 

33333

"Selv når den største drejescene drejer, hejseværket arbejder på højtryk og det bugner med kostbare kulisser og kostumer, er det i mødet med skuespilleren, at den store teatermagi opstår.
Det ved Jens Albinus, og han har på Husets Teater skåret William Shakesperes blodige kongedrama "Richard III" ind til benet for at satse på ren og skær skuespilkunst. Det forstår man sandelig godt i dette tilfælde, for i Tammi Øst har han en skuespiller af internationalt format.
Sjældent har det været mere tydeligt end i denne fysiske og psykiske kraftanstrengelse om det ultimative nådesløse magtmenneske."

- CPH Culture

 

33333

"Less is more. Sjældent har talemåden stået klarere end på Husets Teater lige nu, hvor sæsonen skydes igang med William Shakespeares historiske drama om Richard III. (...) ens Albinus, der selv spillede en fremragende Richard III på Aalborg Teater i 2015, har instrueret og skåret dramaet helt ind til benet. Teksten er trimmet og persongalleriet reduceret til et absolut minimum. Hovedrollen forløses formidabelt af Tammi Øst, der leverer et verdensklasse portræt af den magtliderlige, kyniske og paranoide konge med skridsikker fornemmelse for de psykologiske nuancer i Richard III. En scenisk magtdemonstration og en imponerende kraftanstrengelse af de helt sjældne".

- KOP Kultur

 

33333

"Imponerende nærværende og ødselt spil af Tammi Øst, som løfter Richard 3. helt op i nutiden og gør Shakespeare alt for genkendelig. (...) Med Tammi Øst som det centrale midtpunkt, iført det unisexede, er figuren lagt fast – uden synlig pukkel. Udenom må Morten Burian og Lucia Vinde Dirchsen klare resten af persongalleriet. De gør det med bravur. Ikke mindst Burian kan på et splitsekund forvandle sig fra en klam spinddoktor til en underdanig prinsemoder. (...) Forestillingen havde premiere for et par uger siden og har allerede vundet stor applaus. Der er totalt udsolgt til Shakespeares tragedie, spillet på Halmtorvet. Det er en bedrift. Den eneste forklaring er, at godt teater sælger. Og successen er mere end fortjent. Og så af sted til Halmtorvet."

- Kulturkupeen

 

33333

"Tammi Øst leverer et fantastisk portræt af den onde, bedrageriske og manipulerende konge, hvor vi får alle hans facetter leveret med perfektion. Det er en stor triumf – og skuespilkunst af høj klasse! (...) Resten af tekstens mange (bi)figurer spilles fornemt af henholdsvis Morten Burian og Lucia Vinde Dirchsen (studerende på Den Danske Scenekunstskole og her i scenetjeneste). De giver begge et flot modspil til Østs Richard III, og det bliver spændende at følge Dirchsen, når hun næste år er færdiguddannet."

- Ungt Teaterblod

 

33333

"Morten Burian og Tammi Øst’ kemi er helt absurd. Lucia Vinde Dirchsen er også dygtig, men jeg kan simpelthen ikke få nok af Øst og Burians samspil. Især når Burian spiller ’spindoktoren’ Buckingham. Det er enormt sjovt og tankerne ledes straks hen på fake news og politiske skandaler. Magtliderlige psykopater på slap line. Jens Albinus iscenesættelse af Shakespeares Richard lll er en knytnæve. Et opråb fra en mellemtid. Oversættelsen af den gamle klassiker er snedig og overrasker mig gang på gang. Jeg kan godt lide, at vanskabningen ikke har nogen pukkel. Jeg kan rigtig godt lide, at kvinder spiller mænd og mænd spiller kvinder. Og åh hvor kan jeg godt lide Tammi Øst. Vi lever i en vanvittig tid, så skynd dig i teatret."

- Scenekanten

 

33333

"Dette teaterstykke er ikke blot en fængende tragedie om en misdannet tyran, der levede for længe siden i England, det er en ypperlig fremvisning af magtens væsen. (...) Jeg lover dig at verden ikke bliver den samme igen, for når du først har set Tammi Øst høvle sig gennem magtens mange lag, så vil du aldrig igen stole på en politiker."

- WRDSMTH

 

3333

"Forestillingen gør indtryk, og dens tale er vigtig."

- Frederiksborg Amts Avis

 

3333

"Hun triumferer som Richard III og spiller med en grænseløs overlegenhed. Tammi Øst er den altoverskyggende hovedrolle, men hun flankeres af en yderst velspillende Morten Burian, der leverer en herlig og troværdig Buckingham og en ligeså følsom og overbevisende Dronning Elizabeth. Det er skuespil i høj høj klasse. Lucia Vinde Dirchsen, der med sine roller i Richard III udgør sin scenetjeneste, har også intense og sitrende øjeblikke som hhv. lejemorder og Lady Anne."

- Den 4. Væg

 

3333

"Den vidunderlige Tammi Øst er brillant i rollen som RICHARD III, i Shakespeares klassiker hvor Albinus bytter rundt på meget, understreger pointerne som stadig holder vand i 2018, og lader hånt om klassiske teatergreb for i stedet at fremhæve menneskets alt for magtliderlige og forudsigelige tankegang. (...) Morten Burian er både skøn og rænkefuld som dronning, og korrekt shakespeariansk underspillet som den medsammensvorne fætter Buckingham. (...)

Og Lucia Vinde Dirchsen – afgangselev fra DDSKS 2019 – gør en aldeles strålende figur i adskillige dramatiske sidekarakterer, der jo i Shakespeares universer altid er uundværlige. Skønt at Husets Teater viderefører sin tradition med at lade en afgangselev vise talentet, og spille op mod erfarne kræfter på scenen."

- Sceneblog

 

3333

"En kraftfuld og grotekst komisk opsætning af Richard III"

- Kulturtid

 

"Denne Richard viker inte en tum från sitt projekt, att med våld, lögner och split erövra tronen. Jens Albinus regi av Tammi Øst är spänd som en fiolsträng. Hon spottar och fräser, hoppar och krumbuktar sig, ena stunden bindgalen och i nästa ögonblick listig strateg. Detta är en makthungrig psykopat som inte väjer för några mänskliga hinder i sin kamp att nå toppen. Hu, för den lede att bli undersåte till en sådan statschef!

Som med- och motspelare till Richard agerar Morten Burian och Lucia Vinde Dirchsen fenomenalt."

- Theresa Benér

 

LÆS når Tammi Øst udtaler sig til Børsen, om hvorfor en kvinde sagtens kan spille RICHARD III.

 

HØR Tammi Øst i Den 4. Vægs podcast, hvor hun bl.a. fortæller om sin karriere og hendes nuværende medvirken i RICHARD III.

 

Tidligere forestillinger

FIND VAHID (2019)

HVIS DETTE ER ET MENNESKE (2019)

ROCKY! (2019)

AFGANG (2019)

LITTERATURSMAGNINGER (2019)

VORT MISMODS VINTER (2019)

MESSIAS I NAT I MARIAKIRKEN (2018)

MESSIAS I NAT (2018)

FELT (2018)

MULEUM (2018)

MARTIN SEXTON (2018)

RICHARD III (2018)

VERDEN UDEN OS (2018)

WORLD WITHOUT US (2018)

ROCKY! (2018)

ER TÅGEN HER OGSÅ I MORGEN (2018)

BINGO BAR (2018)

EXODUS (2018)

DEN GRØNLANDSKE MAND (2018)

WIR WOLLEN PLANKTON SEIN (2018)

KOM DU? (2018)

LITTERATURSMAGNINGER (2018)

TÆNDT (2018)

#STOPSTILHEDEN (2018)

REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. (2018)

SCHWANZEN SÄNGER KNABEN (2017/16)

MIN MOR SIGER (2017)

LAMPEDUSA (2017)

ANKOMST. AFSKED (2017/18)

LITTERATURSMAGNINGER (2017)

UPROAR (2017)

ROCKY! (2017)

THE OTHER BODY - CPH STAGE 2017 (2017)

MAND - KVINDE - HUND - CPH STAGE 2017 (2017)

ODYSSEUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS (2017)

OVERGANG (2017)

MAND - KVINDE - HUND (2016)

REN (2016)

WHITEOUT (2016)

SKABELSEN (2016)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2016 (2016)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN - CPH STAGE (2016)

NO PLANET B - CPH STAGE (2016)

Historien Om Øjet (2016)

RØD NAT (2016)

LORT (LA MERDA AF CRISTIAN CERESOLI) (2016)

OG NU: VERDEN! (2016)

IMPOSSIBLE (2016)

NO PLANET B (2015)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN (2015)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2015)

ILLUSIONER (2015)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2015 (2015)

THE EINSTEIN OF SEX - CPH STAGE (2015)

LORT (LA MERDA) - CPH STAGE (2015)

THE EINSTEIN OF SEX (2015)

DET DER ER (2015)

LORT (LA MERDA) (2015)

IMPOSSIBLE (2014)

Konstellationer (2014)

ilt (2014)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014 (2014)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2014)

Gud taler ud (2014)

HUN HAN HØN (2014)

Sne (2014)

Varmestuen (2013)

Rød nat i den brune kødby (2013)

Udsøgt smerte (2013)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2013)

GOODBYE EUROPA! (2013)

GEORGE KAPLAN (2013)

PEGGY PICKIT SER GUDS ANSIGT (2013)

SIDSTE SKRIG (2012)

DET BLÅ, BLÅ HAV (2012)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2012)

Gud taler ud (2012)

SORT PÅ HVIDT (2012)

SEX OG VOLD (2012)

KONVOLUTTEN (2011)

DEN GYLDNE DRAGE (2011)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2011)

FAR SKAL DØ (2011)

GREENBOY (2011)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2010)

PÅLÆG (2010)

I MORGEN I QATAR (2010)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2010)

SANDSYNLIGVIS (2010)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2010)

INGEN MØDER NOGEN (2010)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2009)

UTERUS (2009)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2009)

VESPER (2009)

BUMS! (2009)

BLEKINGEGADE (2009)

CREATURE (2008)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2008)

NON-STOP (2008)