FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014
FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014
Om forestillingen

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014

EN DEL AF CPH STAGE

en del af nordiske scenekunstdage/

Nordic drama train

 

For sjette år i træk afslutter Husets Teater sæsonen med FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK. I år er festivalen for anden gang en del af Københavns nye teaterfestival, CPH STAGE, og i anledning af Nordiske Scenekunstdage 2014 har vi desuden fusioneret med projektet NORDIC DRAMA TRAIN, som er et samarbejde mellem de nordiske ITI-centre og en række andre nordiske institutioner med fokus på udvikling af ny dramatik. Uafhængige juryer i de seks nordiske lande har udpeget de bedste stykker fra sæson 2012-13, og derfor præsenterer FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014 hele seks nordiske dramatikere samt en tysk og en britisk:

 

Skrivekollektivet S/H

(Christian Lollike/Mads Madsen) (Danmark)

Pipsa Lonka (Finland)

Kristina Sundar Hansen (Færøerne)

Hrafnhildur Hagalin (Island)

Toril Goksøyr og Camilla Martens (Norge)

Alejandro Leiva Wenger (Sverige)

Marianna Salzmann (Tyskland)

Mike Bartlett (Storbritannien)

 

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014 er fire dages fejring af teatret og teksten. Otte af samtidens bedste dramatikere fra hele Europa samles på Husets Teater og stiller hver deres nye tekst til rådighed. På baggrund af et kort prøveforløb (2x4 timer) præsenterer et udvalgt hold af anerkendte danske instruktører og skuespillere deres bud på en iscenesat læsning, en reading, af de otte tekster. Alle teksterne introduceres på engelsk af dramatikerne selv, og opføres på dansk med engelske overtekster til fordel for det stigende antal udenlandske deltagere.

 

Der er gratis adgang for publikum til alle readings, og baren på Husets Teater er åben hver aften både før og efter readingerne.

 

Spilleperiode:

18.-20. juni kl. 19.30 og 21.00

21. juni kl. 17.00 og 18.30

 

Varighed: Op til 1 time og 30 min. pr. reading.

Ca. 30 minutters pause mellem hver reading. 

Opføres på dansk med engelske overtekster.

 

Billetter: Alle readings er gratis for publikum, og da antallet af pladser er begrænset, opfordrer vi til at reservere plads i god tid på: anette@husetsteater.dk eller billettlf. 33 25 13 76 (dagligt kl. 14-18).

 

CPH STAGE og Nordiske Scenekunstdage byder desuden på en række tilknyttede arrangementer, f.eks. officiel åbning af Nordic Drama Train, netværksmøder, debat og fest m.m.

 

               

PROGRAM

Ret til ændringer forbeholdes og vil løbende fremgå her på siden.

Alle readings introduceres af dramatikeren selv på engelsk, og opføres på dansk med engelske overtekster.

Fri entré - billetter reserveres på anette@husetsteater.dk / 33 25 13 76


ONSDAG D. 18 JUNI:
19:30: Reading af MARIANNA SALZMANN (Tyskland): AT LÆRE AT SVØMME / LEARNING TO SWIM (Schwimmen Lernen). Instruktion: Hakan Savas Mican

Med: Özlem Saglanmak, Iben Dorner, Thomas Bang
21:00: Reading af ALEJANDRO LEIVA WENGER (Sverige): FORFATTERNE / THE WRITERS (Författarna). Instruktion: Egill Palsson

Med: Peter Christoffersen, Andreas Berg Nielsen, Christopher Læssø
23:00: ÅBNINGSFEST med dj

 

TORSDAG D. 19 JUNI:
19:30: Reading af SKRIVEKOLLEKTIVET S/H (CHRISTIAN LOLLIKE/MADS MADSEN) (Danmark):

JUHUU – JEG ER BORDERLINE / YIPPEE – I’M BORDERLINE. Instruktion: Simon K. Boberg

Med: Özlem Saglanmak, Iben Dorner, Christine Sønderris
21:00: Reading af PIPSA LONKA (Finland): THESE LITTLE TOWN BLUES ARE MELTING AWAY

Med: Ellen Hillingsø, Karen-Lise Mynster, Sarah Boberg, Jesper Hyldegaard, Peter Flyvholm,

Peder Holm Johansen, Peter Christoffersen

Instruktion: Kamilla Bach Mortensen
23:00: AFTERPARTY

 

FREDAG D. 20 JUNI:
19:30: Reading af KRISTINA SUNDAR HANSEN (Færøerne): SJÆLESÅR / SOUL WOUNDS (Sár á Sál) Instruktion: Maria Kjærgaard-Sunesen

Med: Marie Louise Wille, Christine Sønderris, Andreas Berg Nielsen
21:00: Reading af TORIL GOKSØYR og CAMILLA MARTENS (Norge): OMSORG / LOOK AFTER

Instruktion: Toril Goksøyr og Camilla Martens

Med: Benedikte Hansen, Sarah Boberg, Jesper Hyldegaard samt

Carl Martin Ryberg, Christopher Læssø, Dennis Oversø, Eva Ølbye, Inger Bejder, Karen Olander, Katinka Bovin Boberg, Kis Jørgensen, Niels Erik Nielsen, Ove Jørgensen, Sofie Hjort, Ulla Hansen
23:00: AFTERPARTY

 

LØRDAG D. 21 JUNI:
17:00: Reading af MIKE BARTLETT (Storbritannien): INTERVENTION / AN INTERVENTION
Instruktion: Kamilla Bach Mortensen

Med: Sofie Stougaard, Henrik Ipsen
18:30: Reading af HRAFNHILDUR HAGALIN (Island): SKYLDIG / GUILTY (Sek)
Instruktion: Egill Palsson

Med: Gry Guldager, Anders Hove, Peder Holm Johansen, Peter Flyvholm, Katinka Bovin Boberg
22:00: Åben AFSLUTNINGSFEST på Republique

DRAMATIKERNE

MARIANNA SALZMANN (TYSKLAND)
Marianna Salzmann er født i Volgograd i 1985 og voksede op i Moskva, indtil hun i 1995 immigrerede til Tyskland sammen med sin familie. Som litteratur-, teater- og mediestuderende ved universitetet i Hildesheim fik hun udgivet digte, essays og korte teaterstykker i forskellige magasiner. I 2002 var hun med til at grundlægge kultur- og samfundsmagasinet freitext, og 2008-12 studerede hun kunsten at skrive dramatik ved Universität der Kunste i Berlin. Hendes første helaftensstykke Weissbrotmusik vandt Wiener Wortstätten-prisen for kvindelige dramatikere i 2009 samt IKARUS-prisen 2012 for bedste ungdomsstykke og blev inviteret til en lang række festivaler. I 2012 modtog hun den 17. Kleist-Förder-pris for unge dramatikere for stykket Muttermale Fenster Blau, og i 2013 blev hun inviteret til at deltage i Mülheimer Theatertagen med stykket Muttersprache Mameloschn, som blev hædret med publikumsprisen for årets bedste stykke. Siden har både stykket og Marianna Salzmann selv opnået stor anerkendelse blandt teaterkritikere og i teatermagasiner. 2012-13 var hun huskunstner på Kulturakademie Tarabya i Istanbul ned støtte fra det tyske udenrigsministerium, og i dag bor og arbejder hun i Berlin. Her har hun taget initiativ til litteratur-workshoppen, Neue Deutsche Stücke, i samarbejde med Ballhaus Naunynstrasse og Maxim Gorki Theater, hvor hun desuden har været husdramatiker siden 2013 og stået i spidsen for gruppen Conflict Zine Arts Asylum, som leder af teatrets studio-scene. (Foto: Stöpa Köhler)

 

ALEJANDRO LEIVA WENGER (SVERIGE)
Den svenske forfatter og dramatiker, Alejandro Leiva Wenger, blev født i Chile i 1976 og kom til Sverige som 9-årig. Han debuterede i 2001 med novellesamlingen Till vår ära, og i 2011 skrev han sit første teaterstykke; monologen 127. Hans seneste stykke Författarna havde urpremiere i 2013 på Unga Klara i Stockholm instrueret af Frida Röhl. (Foto: Sara P Borgstöm)

 

CHRISTIAN LOLLIKE (DANMARK)
Den internationalt anerkendte dramatiker og sceneinstruktør, Christian Lollike (født 1973), er uddannet fra Dramatikeruddannelsen v/ Aarhus Teater i 2001. 2005-2011 var han ansat som husdramatiker og -instruktør ved Aarhus Teater, og siden juni 2011 har han været kunstnerisk leder af CaféTeatret, nu Sort/Hvid, som samarbejder med andre nationale og internationale kunstinstitutioner. Her har han gjort sig bemærket med forestillinger som Manifest 2083 (2012), Skakten (2013) og All My Dreams Come True (2013). Sort/Hvid har desuden etableret et skrivekollektiv med skiftende forfattere og Christian Lollike som instruktør. Lollike er drevet af at ville forstå begivenheder, sociale trends og forandringer i samfundet, som truer med at underminere de demokratiske værdier, den personlige frihed og/eller få indflydelse på menneskerettighederne og borgerens rolle i samfundet. Han har fokus på sociale dynamikker og psykologiske og politiske spørgsmål set ud fra et nutidigt socialt synspunkt og ønsket om at skabe værdi i den offentlige debat. Christian Lollike er kendt som en af Danmarks mest progressive dramatikere, han har modtaget en lang række priser og hans stykker bliver spillet over hele Europa. (Foto: Martin Bubandt)

 

PIPSA LONKA (FINLAND)
Den finske dramatiker og dramaturg Pipsa Lonka (f. 1977) er uddannet fra Det Finske Teaterakademi 2007. Siden har hun markeret sig som en alsidig dramatiker, der skriver både for voksne og for et yngre publikum. Hendes stykker tager udgangspunkt i stærke følelser og tematiserer ofte vores forhold til kunsten og til verden omkring os, særligt naturen. Hendes dramatik for børn og unge er desuden blevet rost for sin særlige evne til at kommunikere direkte med målgruppen uden at miste det voksne publikum. I 2012 vandt hun den eftertragtede Prix Europe specialpris for hørespillet Varjoinen talo (Shady House), og for These Little Town Blues are Melting Away har hun vundet den finske del af New Baltic Drama 2011 samt den internationale forfatterpris på Heidelberg Stückemarkt 2014. I de senere år har Pipsa Lonka endvidere arbejdet som dramaturg for en lang række betydende nye finske teaterproduktioner. (Foto: Jussi Kirjavainen)

 

KRISTINA SUNDAR HANSEN (FÆRØERNE)
Kristina Sundar Hansen er født i 1967 og opvokset i Torshavn på Færøerne. I 1988 flyttede hun til Island, hvor hun gik på teaterskole og blev uddannet skuespiller i 1993. Efter en årrække tilbage på Færøerne, hvor hun arbejde som skuespiller, underviser, instruktør m.m., flyttede hun i 2008 til København, hvor hun tog en masteruddannelse i drama- og teaterpædagogik fra Danmarks Pædagogiske Universitet (2012). Kristina Sundar Hansen debuterede som dramatiker med stykket Sjælesår, der havde urpremiere i Torshavn i 2013 i hendes egen instruktion.

 

 TORIL GOKSØYR OG CAMILLA MARTENS (NORGE)
Kunstnerduoen Goksøyr & Martens blev dannet i 1997 af Toril Goksøyr og Camilla Martens. I deres arbejde benytter de sig af dokumentariske strategier – autentiske elementer, som sætter teatret op mod virkeligheden og som muliggør både et socialt og politisk engagement. Goksøyr & Martens har præsenteret sine værker bl.a. på Samtidsmuseet i Oslo, Nationaltheatret i Oslo, Johannesburg Art Gallery, Festival D’Avignon, F.I.N.D. på Schaubühne i Berlin, Art saloon Belgrade, Liverpool Art biennal og i 2007 repræsenterede Goksøyr & Martens Norge på Veneziabiennalen. Duoens seneste forestilling OMsorg havde urpremiere på Nationaltheatret i Oslo i 2013 og er nomineret til den norske Hedda-pris 2014 som årets forestilling. (Foto: Kristin von Hirsch)

  

MIKE BARTLETT (STORBRITANNIEN)
Mike Bartlett (f. 1980) er i øjeblikket Associate Playwright på Plaines Plough. I 2011 var han husdramatiker ved National Theatre, og i 2007 var han Pearson Playwright in Residence på Royal Court Theatre. Hans stykke Love, Love, Love vandt Best New Play under Theatre Awards UK i 2011, Cock vandt en Olivier Award i 2010 for Outstanding Achievement in an Affiliate Theatre, han vandt Writer’s Guild Tinniswood og Imison-priser for Not Talking, og Old Vic New Voices Award for Artefacts. Blandt hans seneste stykker er Chariots of Fire (Hampstead Theatre/Gielgud Theatre, 2012), Bull (Sheffield Theatres and Off-Broadway, 2013) og An Intervention (Watford Palace Theatre og Plaines Plough, 2014). Han har også skrevet flere radiodramaer, og hans filmmanuskript Earthquakes in London er under udvikling. Hans tv-serie The Town blev nomineret til en BAFTA for Breakthrough Talent, og han har flere tv-projekter på tegnebrættet sammen med både BBC, ITV, Big Talk og Drama Republic. For tiden arbejder Mike Bartlett desuden på bestilling fra Headlong Theatre, Liverpool Everyman og Playhouse, Hampstead Theatre, og Royal Court Theatre.

 

HRAFNHILDUR HAGALIN (ISLAND)
Hrafnhildur Hagalin (f. 1965) er uddannet klassisk guitarist fra Reykjavik College of Music og studerede senere litteratur og teater på Sorbonne i Paris. Hendes første stykke I am the Maestro (1990) blev sat op på Reykjavik City Theatre og vandt de islandske kritikeres pris i 1991 og Nordisk Teaterpris i 1992. I am the Maestro er siden oversat til flere sprog og produceret mange steder i verden, bl.a. i Australien, Frankrig, Storbritannien og USA. Det var desuden nomineret som bedste udenlandske stykke i Italien i 2004. Hrafnhildur Hagalins andet stykke Easy now, Electra havde urpremiere på det islandske nationalteater i 2000 og blev nomineret til den islandske teaterpris, Griman, som bedste islandske stykke i 2001. I 2008 blev det produceret i Frankrig. Blandt hendes andre stykker kan nævnes North (2004), en bearbejdelse af nobelprisvinder Halldor Laxness’ novel Salka Valka (2005), Loners (2008, Gríman 2011, nomineret til Prix Europe 2011), Open House (2012, Gríman 2013, Nordic Radio Drama Award 2013, tredjeplads ved Prix Europa 2013) og senest Guilty (2013). Hrafnhildur Hagalin er desuden kunstnerisk medleder af det eksperimenterende islandske internetteater Room 408, underviser i postdramatisk skiveproces på det islandske kunstakademi, og arbejder på bestilling fra Reykjavik City Theatre.
 

STØTTET AF

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

EUNIC

Goethe-Institut Dänemark

Finlands Kulturinstitut i Danmark

Fondet for Dansk-Islandsk Samarbejde

Københavns Scenekunstudvalg

Nordiska ApS

Statens Kunstråds Scenekunstudvalg

Wilhelm Hansen Fonden  

 

              

 

       
 

  

Tidligere forestillinger

FIND VAHID (2019)

HVIS DETTE ER ET MENNESKE (2019)

ROCKY! (2019)

AFGANG (2019)

LITTERATURSMAGNINGER (2019)

VORT MISMODS VINTER (2019)

MESSIAS I NAT I MARIAKIRKEN (2018)

MESSIAS I NAT (2018)

FELT (2018)

MULEUM (2018)

MARTIN SEXTON (2018)

RICHARD III (2018)

VERDEN UDEN OS (2018)

WORLD WITHOUT US (2018)

ROCKY! (2018)

ER TÅGEN HER OGSÅ I MORGEN (2018)

BINGO BAR (2018)

EXODUS (2018)

DEN GRØNLANDSKE MAND (2018)

WIR WOLLEN PLANKTON SEIN (2018)

KOM DU? (2018)

LITTERATURSMAGNINGER (2018)

TÆNDT (2018)

#STOPSTILHEDEN (2018)

REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. (2018)

SCHWANZEN SÄNGER KNABEN (2017/16)

MIN MOR SIGER (2017)

LAMPEDUSA (2017)

ANKOMST. AFSKED (2017/18)

LITTERATURSMAGNINGER (2017)

UPROAR (2017)

ROCKY! (2017)

THE OTHER BODY - CPH STAGE 2017 (2017)

MAND - KVINDE - HUND - CPH STAGE 2017 (2017)

ODYSSEUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS - CPH STAGE 2017 (2017)

STATUS (2017)

OVERGANG (2017)

MAND - KVINDE - HUND (2016)

REN (2016)

WHITEOUT (2016)

SKABELSEN (2016)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2016 (2016)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN - CPH STAGE (2016)

NO PLANET B - CPH STAGE (2016)

Historien Om Øjet (2016)

RØD NAT (2016)

LORT (LA MERDA AF CRISTIAN CERESOLI) (2016)

OG NU: VERDEN! (2016)

IMPOSSIBLE (2016)

NO PLANET B (2015)

FOR ENDEN AF KÆRLIGHEDEN (2015)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2015)

ILLUSIONER (2015)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2015 (2015)

THE EINSTEIN OF SEX - CPH STAGE (2015)

LORT (LA MERDA) - CPH STAGE (2015)

THE EINSTEIN OF SEX (2015)

DET DER ER (2015)

LORT (LA MERDA) (2015)

IMPOSSIBLE (2014)

Konstellationer (2014)

ilt (2014)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK 2014 (2014)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2014)

Gud taler ud (2014)

HUN HAN HØN (2014)

Sne (2014)

Varmestuen (2013)

Rød nat i den brune kødby (2013)

Udsøgt smerte (2013)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2013)

GOODBYE EUROPA! (2013)

GEORGE KAPLAN (2013)

PEGGY PICKIT SER GUDS ANSIGT (2013)

SIDSTE SKRIG (2012)

DET BLÅ, BLÅ HAV (2012)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2012)

Gud taler ud (2012)

SORT PÅ HVIDT (2012)

SEX OG VOLD (2012)

KONVOLUTTEN (2011)

DEN GYLDNE DRAGE (2011)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2011)

FAR SKAL DØ (2011)

GREENBOY (2011)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2010)

PÅLÆG (2010)

I MORGEN I QATAR (2010)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2010)

SANDSYNLIGVIS (2010)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2010)

INGEN MØDER NOGEN (2010)

RØD NAT I DEN BRUNE KØDBY (2009)

UTERUS (2009)

FESTIVAL FOR NY EUROPÆISK DRAMATIK (2009)

VESPER (2009)

BUMS! (2009)

BLEKINGEGADE (2009)

CREATURE (2008)

EN SMULE STILHED FØR STORMEN (2008)

NON-STOP (2008)